Skip to main content

Motar, često nazivan i matar, petrovac, divlji špinat ili divlji motar, jest divlja jestiva biljka koja raste gotovo posvuda, posebno na livadama, uz puteve i u šumskim područjima. Iako mnogi ljudi ovu biljku smatraju korovom, malo njih zna da je motar bogat izvor hranjivih tvari i da se lako može pripremiti u ukusna jela. U ovom članku, istražujemo sve što trebate znati o ovoj divljoj biljci i nudimo nekoliko jednostavnih recepata kako biste je mogli uvrstiti u svoju prehranu. 

Sad kad znate kako izgleda primjećivat ćete ga svuda 

Motar (Chenopodium album) je godišnja biljka koja može narasti između 30 i 150 centimetara visine. Listovi su mu zeleni, ovalni i blago nazubljeni, s bijelim premazom na donjoj strani koji pomaže u identifikaciji. Mladi listovi su najbolji za konzumaciju jer su nježni i bogati hranjivim tvarima poput vitamina A, vitamina C, željeza i kalcija.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zelenarium (@zelenarium)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by zeljko huljev (@zeljkohuljev)

Motar: Povijest i zaboravljena tradicija 

Prije samo 200 godina, brodovi su započeli ploviti morima pokretani motorima, a još uvijek živi dio generacije pamti doba parobroda. Priče o precima koji su plovili dalekim oceanima i ostavljali obitelji kod kuće i danas se prepričavaju. Sintagma „kruh sa sedam kora“ bila je sinonim za pomorce diljem svijeta, a dugotrajna putovanja nisu uvijek omogućavala redovitu opskrbu svježim namirnicama, često ni pitkom vodom. Motar, poznat i kao biljka svetog Petra, bio je jedan od načina prevencije skorbuta, česte bolesti mornara uzrokovane nedostatkom vitamina C. Usoljena riba, poput srdele, također je bila standardna hrana na brodovima, ovisno o polazišnoj luci. 

Motar je halofitna biljka koja raste uz obalu, uvijek jestiva i prikladna za sabiranje bez obzira na godišnje doba ili fazu razvoja. Iako su nekada bili neizostavni dio pomorske prehrane, danas su mirisi i okusi motara i soljenih srdela strani mnogima, čak i onima koji su odrasli uz more. Ova tradicija, nekada nužna za preživljavanje na moru, danas je pomalo zaboravljena i često se prodaje kao rijetka i skupa delikatesa. 

Prikupljanje motara 

Prije nego što se upustite u pripremu motara, važno je pravilno prikupiti ovu divlju biljku. Za one koji se upuste u avanturu sabiranja ove biljke, najvažnije je znati da su za prehrambene svrhe najpogodniji njezini mesnati listovi. Poput lovca na dragocjene bisere, pažljivo birajte listove koji se odvajaju slično kao divlje šparoge – otkidajući ih na mjestu gdje se lako prelome. 

Najbolje vrijeme za berbu motara je prije cvatnje, obično u svibnju i početkom lipnja, ada su listovi mladi i nježni. Pobrinite se da berete biljke daleko od onečišćenih područja i da ih dobro operete prije pripreme. Nakon što procvate, obično u kolovozu i rujnu, njegov okus postaje intenzivniji, a aroma obuzima čula. Karakterističan je po svom slanom i aromatičnom okusu, podsjećajući na kombinaciju komorača i kapara. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja’s plants and stuff (@majas.plants.and.stuff)

Kako pripremiti motar? 

Ova skromna biljka ne samo da zadovoljava gurmansko nepce već se smatra i ljekovitom. S obzirom na visok sadržaj vitamina C, motar se koristi u razne svrhe, može se dodati svjež u salate, umake, kajganu ili ukiseljen, poput malih kiselih krastavaca. 

Ukiseljeni motar 

Priprema ukiseljenog motara zahtijeva strpljenje i pažnju. Svježe ubrane listove treba oprati i osušiti, pa potom pažljivo složiti u steriliziranu staklenku. U staklenku ulijte otopinu octa (u omjeru otprilike 2 dl octa na 6 dl vode), prethodno zagrijanu do vrenja i ohlađenu. Listovi trebaju biti potopljeni u otopini octa i vode, a ako isplivaju na površinu, potrebno ih je nježno potisnuti pritiskivačem. 

Nakon mjesec ili mjesec i pol dana, kad se motar fino ukiselio, spreman je za uživanje, pružajući jedinstveni okus Mediterana s mirisima i okusima koji putnike vraćaju u drevne pejzaže obalnih avantura. 

Motar – recepti 

Salata od Motara 

Operite i naseckajte mlade listove motara, a zatim ih pomiješajte s maslinovim uljem, limunovim sokom, soli i paprom. Ova svježa salata savršena je kao prilog ili lagani obrok. 

Motar u Woku 

Dodajte mlade listove motara u wok s drugim povrćem poput paprike, luka i šampinjona. Lagano ih pirjajte na maslinovom ulju, začinite po ukusu i poslužite s rižom. 

Juha od Motara 

Kuhajte mlade listove motara u povrtnom temeljcu s dodatkom luka, krumpira i začina po želji. Kada povrće omekša, izmiksajte juhu u glatku smjesu i poslužite toplu. 

Motar je divlja jestiva biljka koja raste obilno u prirodi i pruža mnoge hranjive prednosti. Uz pravilno prikupljanje i pripremu, ova biljka može postati ukusan dodatak vašoj prehrani. Dakle, sljedeći put kad prošetate obalom, obratite pozornost na motar i iupustite se u njegovu jednostavnu pripremu kako biste uživali u svim njegovim blagodatima.

Close Menu

Muzeološke aktivnosti projekti su neprofitne udruge Muzej fjake – Institut za kulturološko i znanstveno proučavanje fjake.

Udruga “Muzej fjake” osnovana je 2023. godine s ciljem provođenja različitih kulturnih, umjetničkih i edukativnih aktivnosti kako bi istražila fenomen fjake – osjećaja i običaja uvjetovanih geografskim položajem Dalmacije. Cilj je promocija fjake unutar i izvan Hrvatske, promicanje umjetničkog stvaralaštva afirmiranih i neafirmiranih umjetnika Dalmacije te poticanje suvremene umjetnosti i kulture tematski vezane uz to područje.

Temeljna platforma Udruge je Muzej fjake, koja sadrži tri međusobne povezana, ali odvojena segmenta – online Muzej fjake, Magazin sporog življenja i Institut fjake.