Skip to main content

Gavuni: sitna riba, snažni okusi – upustite se u kulinarsku avanturu s delikatesom Jadranskog mora!

Jadransko more, to modro prostranstvo koje skriva mnoge tajne i blaga, nosi u svom krilu najslađi dragulj – gavuna. Ova sitna riba, često neprimjetna u morskim dubinama, otkriva svoju veličinu tek kad je poslužena na tanjuru. Dopustite mi da vas povedem u kulinarsku avanturu i ispričam priču o okusu  jadranskog zavodnika. 

Izazov prijateljstva s morem i uvijek nasmijani dida

Moj prvi susret s gavunom dogodio se u malenom mjestu posvećenom svetom Mihovilu, ponosnom na svoje riblje specijalitete i kvalitetna vina. Riječ je o Raslini u blizini Šibenika, mirnome selu u kojem je ribarenje dio svakodnevnog života, a ribari imaju pravi jutarnji ritual prije no što se otisnu Prukljanom do šibenskog kanala.

Jednog jutra – koje često iznova izranja iz djetinjih sjećanja – upoznala sam se prvi put s gavunima. Nisu došli s ribarske brodice, stigli su ravno iz moje mrežice kojom druga djeca obično love leptire. 

Sve ribice koje sam ulovila dida je uvaljao u brašno i ispekao brzinski na tavici. Koliko sam ih uspjela uloviti, ne sjećam se, vjerojatno svega par, ali u tom trenutku se četverogodišnjoj meni to činilo pravim obiljem. Moj ulov!

Nikad nešto bolje nisam jela. 

Skromnost u velikim okusima 

Gavuni predstavljaju istinsku skromnost prirode. Sitne ribice nenametljiva izgleda ne otkrivaju odmah pravu raskoš koju skrivaju. No u kuhinji će nas zadiviti prava čarolija ove ribe.  Nježno i ukusno meso gavuna pruža nevjerojatno bogatstvo okusa koje odmah osvaja. 

U lokalnim restoranima duž jadranske obale kulinarski  majstori  znaju kako najbolje iskoristiti ovu skrivenu delikatesu. Jednostavni recepti otkrivaju veličinu gavuna – s  trunkom  maslinova ulja i mediteranskih začina ili pripremljeni s limunom i svježim začinskim biljem. 

Kad gavuni završe na tanjuru, sva osjetila su uzbuđena. Prvi zalogaj otkriva slasnost i mekoću mesa, dok se nježan okus morskog svijeta širi po ustima.

Gavun je prava poslastica za gurmane, zalogaj uz koji se raspredaju priče i ponovno pune tanjuri. 
 

Gavun je prava skrivena riznica Jadrana, pa ako ikada imate priliku kušati gavuna, ne oklijevajte – pripremite se za kulinarsku čaroliju koja će vas odvesti na putovanje kroz okuse Jadranskog mora.

 

Close Menu

Muzeološke aktivnosti projekti su neprofitne udruge Muzej fjake – Institut za kulturološko i znanstveno proučavanje fjake.

Udruga “Muzej fjake” osnovana je 2023. godine s ciljem provođenja različitih kulturnih, umjetničkih i edukativnih aktivnosti kako bi istražila fenomen fjake – osjećaja i običaja uvjetovanih geografskim položajem Dalmacije. Cilj je promocija fjake unutar i izvan Hrvatske, promicanje umjetničkog stvaralaštva afirmiranih i neafirmiranih umjetnika Dalmacije te poticanje suvremene umjetnosti i kulture tematski vezane uz to područje.

Temeljna platforma Udruge je Muzej fjake, koja sadrži tri međusobne povezana, ali odvojena segmenta – online Muzej fjake, Magazin sporog življenja i Institut fjake.