Skip to main content

Nakon razgledavanja svega što vas zanima ili nakon dana kupanja i sunčanja na +30, gotovo pa sigurno ćete čim se malo spuste temperature biti gladni. Čak toliko da bi i “vola mogli izisti”. A gdje u Zadru napuniti trbuščić i nahraniti gladne oči bez da se poskliznete u fast food otkrivamo vam u šetnji kroz gastro Zadar. Pa krenimo… 

Izgubite se u uskim uličicama 

Zadar ima tu posebnu energiju koja tjera na istraživanje i lutanje  uskim uličicama zadarskog Varoša u kojima se volimo nenamjerno i namjerno izgubiti, ili se pak volimo zavaliti na kamenim stepenicama uz more slušajući zvuk morskih orgulja na Pozdravu suncu. A posebno volimo pronaći neko sjajno mjesto na kojem se dobro jede. 

Varoš – nekad tmurna danas slasna 

U Varoši su nekad živjele siromašne obitelji nižeg staleža i težaci, a danas se baš u Varoši smjestio velik broj kafića, konoba, bistroa i restorana. Nekako je teško zamisliti kako je sve do prije 30-40 godina isti taj predio Zadra bio pomalo depresivno i mračno mjesto s tek ponekom omanjom konobom ili gostionicom u kojima su se okupljali boemi, pjesnici, kartaši, ali i profesori i studenti. Zbog jedne malecke konobe, u Varoš su zalazili i oni koji nisu tu pripadali. Danas već kultno mjesto zvalo se „Kod Tovara“, a ma kako ta dalmatinska verzija bistroa bila mala i neugledna privlačila je sve i svakoga zbog vrhunskog specijaliteta – sendviča s uvijek najboljim dalmatinskim pršutom. Tovar se zatvorio, otvorila druga konoba, pa je neko vrijeme sve išlo drugim putem dok se u blizini nekadadašnjeg slavnog Tovara u sveka 20tak kvadrata nije ponovno otvorio Tovar postavljen na istim kulinarskim temeljima kakve su imali njegovi prethodnici. Jela nema puno, kuha se ono što se nađe na tržnici, a što god bili na meniju taj dan – slasno je i puno priča i povijesti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maja Sinovčić (@maja_sinovcic)

Šećimo dalje kalama i kaletama 

Bruschetta je restoran koji je u samom centru, tik uz rivu i ima dugu gastronomsku povijest. On je moderniji restoran i iako možda s obzirom na lokaciju može izgledati kao klopka za turiste,  kvaliteta namirnica im je uvijek na vrhuncu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Bruschetta Zadar (@bruschetta.hr)

Guštajte u ribi koja pliva 3 puta 

Sigurni smo kako znate odgovor na pitanje koliko puta riba pliva. prvi put u moru, drugi put u maslinovu ulju, a treći put u vinu. To su tri osnove na kojima počiva velika sredozemna kuharica od ribe i plodova mora, a dobro ih znaju i restorani koje navodimo.  

Fošu ne treba posebno predstavljati,  smješten na kultnoj lokaciji, ovaj restoran je odabir lokalnog stanovništva i sigurni smo kako ćete ga posjećivati često kad vas uhvati želja za kvalitetnom i friškom ribom. U tradicionalnom ambijentu, ovdje možete uživati u prekrasnom pogledu na plavetnilo mora, ali i u zavodljivim morskim specijalitetima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fosa Restaurant (@fosarestaurant)

Konoba Skoblar preko puta Providurove palače je sjajna gostionica koja služi puno svježe plave ribe i sezonskog povrća. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matea 🌊🐶 (@__matea___)

Labrax, bistro Saše Begana, bivšeg chefa poznate zadarske Foše, ima toliko sjajan meni da bi naručili najradije sve. Ramen sa škampima, hobotnicom i školjkama, omiljena nam grdobina, tris od janjetine koji uključuje i janjeći kotlet…. još samo čaša, dvije, tri vina i možemo zapjevati kao Doris “malo mi za sriću triba”. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELLEN | FOOD WRITER & BLOGGER (@eatwithellen)

Pored istoimenog trga nalazi se ”Pet bunara” jedan od onih restorana u kojima bismo mogli jesti svaki dan dok ne isprobamo sve s menija. A na meniju su jela koja idu u korak s  poviješću grada Zadra i veličaju ga, a kad tome pridodate jedinstveno kulinarsko iskustvo u kojem koriste što je više moguće sezonskih, lokalno uzgojenih sastojaka, onda znate da fulat ne možete. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sebas Gandia Chef (@sebas_gandia_chef)

Pa idemo malo dalje od centra grada 

Niko, restoran na Puntamici, osnovan 1963. godine i danas je jedan od gastro simbola Zadra. Osim ugodnog mediteranskog ambijenta i prvoklasnih jela, možda ćete imati sreće i guštati u klapskoj pjesmi. 

Dobar tek!

Foto: @labraxfishwinebar

Close Menu

Muzeološke aktivnosti projekti su neprofitne udruge Muzej fjake – Institut za kulturološko i znanstveno proučavanje fjake.

Udruga “Muzej fjake” osnovana je 2023. godine s ciljem provođenja različitih kulturnih, umjetničkih i edukativnih aktivnosti kako bi istražila fenomen fjake – osjećaja i običaja uvjetovanih geografskim položajem Dalmacije. Cilj je promocija fjake unutar i izvan Hrvatske, promicanje umjetničkog stvaralaštva afirmiranih i neafirmiranih umjetnika Dalmacije te poticanje suvremene umjetnosti i kulture tematski vezane uz to područje.

Temeljna platforma Udruge je Muzej fjake, koja sadrži tri međusobne povezana, ali odvojena segmenta – online Muzej fjake, Magazin sporog življenja i Institut fjake.