Nakon razgledavanja svega što vas zanima ili nakon dana kupanja i sunčanja na +30, gotovo pa sigurno ćete čim se malo spuste temperature biti gladni. Čak toliko da bi i “vola mogli izisti”. A gdje u Zadru napuniti trbuščić i nahraniti gladne oči bez da se poskliznete u fast food otkrivamo vam u šetnji kroz gastro Zadar. Pa krenimo…
Izgubite se u uskim uličicama
Zadar ima tu posebnu energiju koja tjera na istraživanje i lutanje uskim uličicama zadarskog Varoša u kojima se volimo nenamjerno i namjerno izgubiti, ili se pak volimo zavaliti na kamenim stepenicama uz more slušajući zvuk morskih orgulja na Pozdravu suncu. A posebno volimo pronaći neko sjajno mjesto na kojem se dobro jede.
Varoš – nekad tmurna danas slasna
U Varoši su nekad živjele siromašne obitelji nižeg staleža i težaci, a danas se baš u Varoši smjestio velik broj kafića, konoba, bistroa i restorana. Nekako je teško zamisliti kako je sve do prije 30-40 godina isti taj predio Zadra bio pomalo depresivno i mračno mjesto s tek ponekom omanjom konobom ili gostionicom u kojima su se okupljali boemi, pjesnici, kartaši, ali i profesori i studenti. Zbog jedne malecke konobe, u Varoš su zalazili i oni koji nisu tu pripadali. Danas već kultno mjesto zvalo se „Kod Tovara“, a ma kako ta dalmatinska verzija bistroa bila mala i neugledna privlačila je sve i svakoga zbog vrhunskog specijaliteta – sendviča s uvijek najboljim dalmatinskim pršutom. Tovar se zatvorio, otvorila druga konoba, pa je neko vrijeme sve išlo drugim putem dok se u blizini nekadadašnjeg slavnog Tovara u sveka 20tak kvadrata nije ponovno otvorio Tovar postavljen na istim kulinarskim temeljima kakve su imali njegovi prethodnici. Jela nema puno, kuha se ono što se nađe na tržnici, a što god bili na meniju taj dan – slasno je i puno priča i povijesti.
View this post on Instagram
Šećimo dalje kalama i kaletama
Bruschetta je restoran koji je u samom centru, tik uz rivu i ima dugu gastronomsku povijest. On je moderniji restoran i iako možda s obzirom na lokaciju može izgledati kao klopka za turiste, kvaliteta namirnica im je uvijek na vrhuncu.
View this post on Instagram
Guštajte u ribi koja pliva 3 puta
Sigurni smo kako znate odgovor na pitanje koliko puta riba pliva. prvi put u moru, drugi put u maslinovu ulju, a treći put u vinu. To su tri osnove na kojima počiva velika sredozemna kuharica od ribe i plodova mora, a dobro ih znaju i restorani koje navodimo.
Fošu ne treba posebno predstavljati, smješten na kultnoj lokaciji, ovaj restoran je odabir lokalnog stanovništva i sigurni smo kako ćete ga posjećivati često kad vas uhvati želja za kvalitetnom i friškom ribom. U tradicionalnom ambijentu, ovdje možete uživati u prekrasnom pogledu na plavetnilo mora, ali i u zavodljivim morskim specijalitetima.
View this post on Instagram
Konoba Skoblar preko puta Providurove palače je sjajna gostionica koja služi puno svježe plave ribe i sezonskog povrća.
View this post on Instagram
Labrax, bistro Saše Begana, bivšeg chefa poznate zadarske Foše, ima toliko sjajan meni da bi naručili najradije sve. Ramen sa škampima, hobotnicom i školjkama, omiljena nam grdobina, tris od janjetine koji uključuje i janjeći kotlet…. još samo čaša, dvije, tri vina i možemo zapjevati kao Doris “malo mi za sriću triba”.
View this post on Instagram
Pored istoimenog trga nalazi se ”Pet bunara” jedan od onih restorana u kojima bismo mogli jesti svaki dan dok ne isprobamo sve s menija. A na meniju su jela koja idu u korak s poviješću grada Zadra i veličaju ga, a kad tome pridodate jedinstveno kulinarsko iskustvo u kojem koriste što je više moguće sezonskih, lokalno uzgojenih sastojaka, onda znate da fulat ne možete.
View this post on Instagram
Pa idemo malo dalje od centra grada
Niko, restoran na Puntamici, osnovan 1963. godine i danas je jedan od gastro simbola Zadra. Osim ugodnog mediteranskog ambijenta i prvoklasnih jela, možda ćete imati sreće i guštati u klapskoj pjesmi.
Dobar tek!
Foto: @labraxfishwinebar